Visibilització de la violència a la frontera Guatemala – Mèxic al Parlament: buscant el compromís de Catalunya

Visibilització de la violència a la frontera Guatemala - Mèxic al Parlament: buscant el compromís de Catalunya

El dilluns 14 d’octubre s’ha celebrat al Parlament de Catalunya una trobada amb diversos grups parlamentaris, impulsada pel projecte d’Acollides Feministes: Transformem Juntes. En aquesta oportunitat, les entitats que promouen aquest projecte finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament van exposar la greu situació de violència i el desplaçament forçat de les persones a la frontera entre Guatemala i Mèxic, que afecta de manera desproporcionada a dones, adolescents i la infància en mobilitat.

Amb la participació de representants de les Comissions d’Igualtat i Feminisme, Drets Socials i Inclusió i de la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior, Diana Damián Palencia, representant de FOCA A.C. i Carolina Gutiérrez, d’APROSUVI, Amanda Alexanian Meacci, de la Cooperativa Almena Feminista i Maria Luisa García, de Creación Positiva, van fer una actualització de l’estat de la situació en la frontera sud de Mèxic, que empitjora dia rere dia a causa del crim organitzat, que ha trobat en les persones migrants una nova veta econòmica pel tràfic, l’explotació i la violència. En aquest sentit, les entitats que promouen el projecte d’“Acollides Feministes” van destacar en aquesta trobada que les dones, adolescents i nenes en mobilitat són les més vulnerables, enfrontant-se a abusos sistemàtics, a violacions, la tracta amb finalitat d’explotació sexual i la desaparició forçada. ”És crucial visibilitzar que la violència en aquesta frontera no només és dirigida a les persones que intenten migrar cap al nord, sinó també a quines, en un flux invers, fugen cap al sud en un intent desesperat per salvar les seves vides i viure sense violències”.

Aquesta situació d’increment de les violències i de la inseguretat afecta greument  les defensores dels drets humans que, com la resta d’integrants de la Xarxa de Gestores de Drets, posen en risc les seves vides cada cop que fan les seves activitats en territoris fronterers. Elles, que son clau en la protecció de les persones en mobilitat, s’enfronten a perills extrems a causa de la intensificació dels conflictes i la militarització a la regió, situació a la qual s’afegeix l’estigmatització com a “organismes d’ultradreta” per no coincidir amb les polítiques de militarització del nou govern mexicà.

La defensa dels drets humans i la protecció de les persones en mobilitat: una prioritat

Les diputades Tània Verge (ERC) Ana Balsera i Marín (ERC), Maria Pilar Castillejo Medina (CUP), Sabrin Araibi Marachi (PSC), Beatriz Silva Gallardo (PSC), i els diputats Ernesto Carrión Sablich (PSC) i Andrés Garcia Berrio (Comuns) van ser unívoques en la seva intenció que aquesta trobada sigui l’inici d’un diàleg constructiu i d’un treball conjunt entre Catalunya i les organitzacions que defensen els drets de les persones més vulnerables en aquesta zona. A la vegada, van assenyalar que aquesta situació de les persones en mobilitat a la frontera és un mirall, on Europa pot veure avergonyida la seva pròpia gestió de les fronteres, licitades a països on no es respecten els drets humans. 

Per part de les defensores de drets Diana Damián i Carolina Gutiérrez, el missatge és contundent: és imprescindible donar-li la importància que es mereix a aquest treball col·lectiu entre entitats catalanes i organitzacions mesoamericanes per fer front a la crisi dels drets humans. “Aquesta feina no busca protegir solament les persones migrants, sinó també empoderar les dones, adolescents i infants afectats per les violències del sistema”.

Compromisos internacionals i acció política

La majoria dels països tenen compromisos assumits en el marc internacional com la Convenció sobre l’Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW), el Pacte Mundial per a una Migració, Segura, Ordenada i Regular (Pacte Mundial per a la Migració) i el Pacte Mundial sobre els Refugiats. Guatemala, Mèxic, i tota Europa estan adherits.

Per aquest motiu des de les entitats promotores d’Acollides Feministes: Transformem Juntes el missatge cap a les institucions de Catalunya és directe: aplicar la mirada feminista i interseccional en les polítiques migratòries i en les seves estratègies de cooperació internacional i el seguiment i acompanyament en aquestes iniciatives on les violències cap a les dones, adolescents i infància es repeteixen, a cada frontera.

Compartir

També pot interessar-te