Repositori

Troba aquí informació d’interès sobre els processos migratoris des d’una mirada de drets humans, feminista, antiracista i interseccional.

“El govern sabia que la situació a Tila, Chiapas, anava a esclatar i no va fer res”, va afirmar un habitant la casa del qual va ser cremada durant els enfrontaments entre grups civils armats que han deixat oficialment tres morts, quatre ferits, 17 cases i 21 vehicles de diferents marques i models incendiats i vandalitzats, dues dones violades i més de 4.000 desplaçats.

La Llei d’Intel·ligència Artificial (IA) de la Unió Europea regularà el desenvolupament i l’ús de la IA “d’alt risc” i promourà l’adopció d’una “IA fiable”, protegint al mateix temps els drets de les persones afectades pels sistemes d’IA.

La frontera de Chiapas amb Guatemala es troba aproximadament des de l’any 2021 travessada per un conflicte armat no reconegut basat en la disputa territorial d’estructures de la delinqüència organitzada pel control de mercaderies, serveis, persones, productes legals i il·legals, així com de la pròpia vida de la població local.

Chiapas sagna, fuig o malviu en una escalada de violència sense quarter. L’Estat més pobre de Mèxic està travessat per un “conflicte armat no reconegut” des de 2021, deslligat per la guerra entre el Cartel de Sinaloa, el Cartel Jalisco Nova Generació i diferents grups armats, locals i nacionals, enclavats en les dinàmiques del narcotràfic i el paramilitarisme.

Cada any milers de persones perden la vida en el seu camí cap a Europa. L’anàlisi dels mecanismes i dels obstacles que troben, permet arribar a la conclusió que, aquestes morts, responen a una estratègia dels estats. Europa ha desenvolupat una política activa d’obstaculització de l’accés al seu territori que posa en risc el dret a migrar i a l’asil.

Elements de la Policia Estatal Preventiva de Tuzantán, Chiapas, realitzen verificació migratòria arbitrària i il·legal a persones col·laboradores del Servei Jesuïta a Refugiats – Mèxic. Denunciem el perfilament racial i la criminalització de persones defensores de drets humans.

Milers de dones estan creuant Amèrica Llatina soles o amb les seves famílies a la recerca d’un futur millor, no obstant això, en la majoria de les ocasions surten dels seus països sense la guia correcta sobre el que han de portar per a travessar les fronteres o com i per on és millor fer-ho, la qual cosa exposa a les migrants i a les seves filles i fills a tota mena d’experiències i violències, especialment la sexual.

Casos com el de Juanita, en què les persones migrant són acusades de delictes que no van cometre, expressen amb claredat com les autoritats fan ús dels estigmes i estereotips per a esmenar pors socials, sense atendre els problemes de fons.