Diem NO a la militarització a la frontera sud de Mèxic ni enlloc

“Des de FOCA A. C. ens pronunciem en contra de la contínua militarització de Mèxic i especialment a la frontera sud. Manifestem la nostra preocupació davant el lliurament de la Guàrdia Nacional a la Secretaria de Defensa Nacional.

En setmanes passades i malgrat les critiques documentades per part de la societat civil organitzada a Mèxic, el Senat va aprovar l’ampliació de les atribucions de les Forces armades en tasques de seguretat ciutadana, sense controls robustos, la qual cosa evidencia el molt preocupant apoderament militar actual.

Des del desplegament de la Guàrdia Nacional a les fronteres en 2019, en aliança amb diverses organitzacions hem documentat els efectes de les facultats de control i verificació migratòria atorgades a aquest cos de seguretat. Juntament amb altres organitzacions hem denunciat recurrents violacions a drets humans de les persones migrants i amb necessitats de protecció internacional en la davantera sud i els impactes diferencies i majorment perniciosos contra dones i nenes. Hem documentat agressions, abús de la força, encapsulament i dispersió de les persones en trànsit, l’ús d’armes de foc i casos de tortura en estacions migratòries.

Si bé el discurs avala la militarització en nom de major seguretat pública, la presència de reguardes de la Guàrdia Nacional, l’Institut Nacional de Migració i altres cossos policíacs al llarg de la frontera sud de Mèxic no ha frenat l’avanç de grups del crim organitzat en algunes regions a la frontera sud, resultant en la desprotecció de les dones migrants i amb necessitats de protecció internacional, defensores i defensors de drets humans i la població en general.

Denunciem els efectes nocius de les facultats de control i verificació migratòria de la Guàrdia Nacional. Denunciem les sistemàtiques violacions als drets humans de les dones migrants i amb necessitats de protecció internacional. Denunciem la militarització de la davantera sud i del país.”

Text de les companyes de FOCA A.C., que subscrivim les seves sòcies en el projecte “Acollides Feministes”, Almena Feminista i Creación Positiva.

Compartir

També pot interessar-te