“Articular-nos per a viure amb dignitat i sense violència”

Articular-nos per a viure amb dignitat i sense violència

Dijous passat dia 17 d’octubre vam celebrar la trobada feminista ‘Diàlegs entre territoris: veus i estratègies per a la defensa dels drets de les dones’. Un espai entre organitzacions feministes, comunitàries, de dones migrades i persones interessades i aliades, aprofitant la visita de FOCA (Mèxic), amb Diana Damián, i APROSUVI (Guatemala), amb Carolina Gutiérrez, a Barcelona. Van ser més de 20 persones les que van assistir a aquesta trobada organitzada en el marc del projecte ‘Acollides Feministes: transformem juntes’ per Almena Cooperativa Feminista, Creación Positiva, InteRed, Espai La Tregua i REDS amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

No és la primera vegada que Damián posa el focus en les especificacions de la dona en la migració. La raó és que les rutes migratòries suposen un procés radicalment diferent quan és una dona, o dones, les que ho fan. Des de prendre anticonceptives assumint que seràs agredida sexualment fins a preparar-te per a ser empesa des de ‘La Bèstia’ o ‘Tren de la mort’ perquè es considera que les dones “donen mala sort”.

Tant Diana com Carolina van recordar que en tot moment parlem de “migracions forçades” a causa de la violència estructural, així com de l’extrema pobresa, que porta a tantes persones a una necessitat de fugir per a salvaguardar la seva vida. “El corredor migratori Huehuetenango-Comitán, a la frontera chiapaneca entre tots dos països, és un dels més oblidats pels defensors de drets humans.

L’amenaça més gran a la qual s’enfronten les dones durant la seva travessia deriva dels estigmes que vilatans, familiars i estranys els imposem amb la nostra mirada i tracte. Malgrat tot, plenes de tenacitat i valentia, elles veuen en el trajecte cap al nord la possibilitat de sortir de la misèria i donar una millor qualitat de vida a les seves famílies”, van compartir ambdues. En altres ocasions, les rutes es fan des d’altres trams, coneguts com a ‘passos cecs’, que no deixen de ser senders no habilitats com a fronteres a l’ús. Segons una recerca de l’Observatori Contra el Contraban (OCC), “s’estima que a la frontera Guatemala-Mèxic existeixen, aproximadament, 60 passos cecs, és a dir, encreuaments de vianants, vehiculars i aquàtics no controlats per cap de les autoritats de Mèxic o Guatemala, que es distribueixen sobre els 965 quilòmetres d’extensió de la frontera i dels quals 574 km són terrestres i 389 estan marcats pels Rius Suchiate i Usumacinta”.

Més enllà del treball de sensibilització que es fa des de APROSUVI, sobre tot pensant en els i les joves, així com l’acompanyament que realitza FOCA en matèria de refugi i asil i salut mental, durant la trobada es va voler posar el focus també en les violències que la població migrada viu als països de destinació.

En aquesta línia, i des d’una mirada global, Damián va recordar que el lucre en relació amb la migració és mundial. “Articular-nos és un crit a favor dels drets humans i del dret a existir amb dignitat i sense violència”. I Carolina li va seguir: “Des de la Xarxa Mesoamericana de Gestores creiem en l’articulació com a força per a fer incidència i millorar la cerca de fons connectant les migracions d’origen, el trànsit i destinació”. Gutiérrez, en aquest sentit, també va puntualitzar que la desarticulació de la mobilització social, provocada per l’èxode massiu de persones, és una pèrdua de força per a les comunitats. També es va comentar la importància d’una mirada transformadora des de les institucions públiques. Es va reiterar la denúncia social sobre les polítiques migratòries, la militarització i l’omissió de l’Estat mexicà, que continuen causant la mort de persones migrants i amb necessitats de protecció internacional. “Mostra d’això és la mort de 6 persones i altres deu ferides com a resultat de l’incident causat per la persecució militar en el ejido Saltillito, a la costa de Chiapas, a inicis d’octubre”.

En definitiva, una trobada clau per a conèixer la situació a la frontera Mèxic – Guatemala respecte a les vulneracions de drets humans i per a teixir aliances internacionals entre entitats feministes de diferents territoris.

Compartir

També pot interessar-te