Què ens emportem de la #CRPD2024?

La V Conferència sobre Població i Desenvolupament (CRPD), celebrada de l’1 al 4 de juliol a Colòmbia, no sols ha servit per a avaluar els assoliments i reptes aconseguits fins ara per part dels diferents Estats d’Amèrica Llatina i El Carib (LAC), sinó que també ha estat un espai crucial perquè dones dels moviments feministes i de l’acadèmia, fossin escoltades pels governs. Des d’elles, s’ha destacat els reptes i desafiaments que encara persisteixen per a la implementació de l’agenda de drets, establerta fa 11 anys amb el Consens de Montevideo.

Compromís amb el Consens de Montevideo

La Conferència ha concluït amb l’actualització, ratificació i reafirmació del compromís dels diferents Estats de LAC amb El Consens de Montevideo, el full de ruta més important en matèria de població i desenvolupament. Una agenda fonamental per a continuar avançant en la protecció i promoció dels drets humans a la regió LAC.

Destacar que l’actualització dels acords per a la implementació real i efectiva del Consens de Montevideo s’enfoca en la situació de les nenes, ja que són les més vulnerabilitzades. A més, per primera vegada, subratlla la necessitat d’invertir en canvis estructurals, una cosa clau per a realment poder passar a fer canvis significatius.

Diana Damián Palencia, coordinadora de l’organització Formació i Capacitació (FOCA) a Chiapas, entitat que integra el projecte “Acollides Feministes”, va afirmar que: “És l’agenda de major avanç en drets de salut sexual i reproductiva per a les persones i específicament per a les dones”. També afegeix que la ratificació del Consens de Montevideo proposa una narrativa diferent i mira els pressupostos i els fons cap a l’avanç dels drets de les dones com una inversió de guanyar-guanyar per als països, les regions i el món. Durant la conferència, Mèxic, Colòmbia, entre altres han estat els Estats que han liderat la defensa d’aquesta agenda, posant especial èmfasi a impulsar la salut i els DSiR d’adolescents i joves.

Perspectiva Interseccional i Inclusiva

L’agenda es construeix des d’una perspectiva interseccional, intercultural, intergeneracional i internacional, visibilitzant a les joventuts, les dones, les dones indígenes i les dones afrodescendents, les persones amb discapacitat, les dones migrades i en mobilitat i les persones LGTBIQ+.

El dret a la participació

Les propostes d’avanços han de venir des de la societat civil. Fa 11 anys, la participació de les organitzacions feministes va ser fonamental per a la construcció d’aquesta agenda. Durant la conferència, van organitzar activitats paral·leles i van presentar una Declaració Política davant les delegacions governamentals, per a assegurar que les polítiques i estratègies siguin efectives i inclusives. El moviment feminista ha estat i continua sent un motor vital per a impulsar l’avanç d’aquesta agenda en matèria de drets i assegurar que les veus de les dones en tota la seva diversitat siguin escoltades.

És important reforçar i mantenir els fòrums de participació per a la societat civil organitzada. Aquests espais de trobada creen i enforteixen les relacions i la sororitat entre els feminismes, destacant el seu paper vital per a l’avanç de polítiques en drets des d’una agenda inclusiva que representi a totes les dones i persones en la seva diversitat.

Exigències als Governs

Exigim als governs de la regió, i especialment als de Mèxic i Guatemala, que responguin amb polítiques a favor dels drets humans i el desenvolupament sostenible, alineades amb el Programa d’Acció del Caire i l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Complir amb el seu compromís significa implementar de manera real i efectiva el Consens de Montevideo per a garantir els drets de totes les dones.

Des d’Acollides Feministes exigim amb especial èmfasi en la garantia dels DSiR i el dret a una vida lliure de violències masclistes per a les dones, adolescents i infància que es troben en situació de trànsit, refugiades i sol·licitants d’asil en la frontera Guatemala-Mèxic.

Davant d’un escenari polític, econòmic i social marcat per l’auge de la violència i la influència dels grups anti drets, fonamentalistes i anti gènere, instem de nou els governs mesoamericans i internacionals a complir amb els tractats regionals i internacionals.

Els recordem que la garantia dels DSiR, com són l’accés a l’avortament, a l’educació sexual, a l’atenció en salut sexual i reprodcuctiva, entre altres, no són negociables, són un dret fonamental i una qüestió de salut pública i justícia de gènere.

#AcollidesFeministes #CRPD2024 #ConsensodeMontevideo #CMparaTodasLasPersonas #horadecumplir

Recuperem una publicació de La Mesa per la Vida i la Salud de las Mujeres, un col·lectiu feminista activista que defensa els DSiR de les dones, que resumeix a què i com s’han de comprometre els Estats per a superar els desafiaments i garantir el respecte i la protecció dels drets sexuals i reproductius: https://twitter.com/mesaporlavida/status/1811148282015666267

Per a poder seguir tot el treball que s’ha estat realitzant desde les Xarxes Feministes de LAC, es pot seguir el seu activisme i incidència en: @ConsensoM10

Compartir

També pot interessar-te