Aquesta setmana hem tingut l’oportunitat de comparèixer en el Parlament Europeu per a posar sobre la taula la importància de construir migracions segures que, mitjançant la perspectiva feminista i interseccional, acabin amb la violència que sofreixen dones, adolescents, nenes i nens en contextos migratoris.
Ha estat un acte que, coorganitzat per l’eurodiputada Diana Riba i Giner i el projecte ‘Acollides Feministes‘, ha permès generar un espai d’intercanvi, visibilitzar la realitat present en l’encreuament de fronteres i posar èmfasi en les violències que viuen les dones en el trànsit migratori i també en els països de destí. Tot amb l’objectiu de fer un pas endavant en la sèrie de propostes que hem construït per a l’abordatge de l’acollida de les dones migrades i el seu acompanyament des d’una perspectiva feminista, interseccional i antiracista.
Les entitats que hem viatjat fins a Brussel·les hem estat Almena Cooperativa Feminista, Creación Positiva i Mujeres Pa’lante, al costat de l’entitat mexicana Formación y Capacitación A. C. (FOCA A.C.), l’entitat Alianza por la Solidaridad i la xarxa WIDE+. També ens ha acompanyat Mireia Mata i Solsona, actual secretària d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya i més d’una dotzena de professionals en l’acollida a Catalunya, tant d’entitats com d’ens locals. L’acte ha despertat l’interès de la Comissió Europea, d’eurodiputades i d’organitzacions internacionals com l’European Network of Migrant Women, l’International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) i l’European Council on Refugees and Exiles (ECRE), entre d’altres.
El principal objectiu d’aquest acte ha estat visibilitzar la situació a les fronteres i en els contextos migratoris, per a dones, adolescents i nenes i nens. Així com exposar bones pràctiques en l’abordatge de l’acollida i l’acompanyament des d’una perspectiva feminista, interseccional, intercultural i antiracista a Chiapas, Catalunya i altres territoris d’Europa. Si bé els territoris són diversos, en l’acte s’ha pogut comprovar que les lògiques i les polítiques de control migratori funcionen de manera similar en diferents llocs del món.
Els highlights de la jornada
Tant Diana Riba com Mireia Mata coincidien que “la mirada feminista és fonamental” perquè es produeixi un veritable canvi.
Per part seva, Diana Damián, en representació de FOCA A. C., ha volgut posar el focus en Mèxic com un dels països amb majors migracions a tot el món. “L’augment de la migració és senyal d’un augment de la pobresa”. Damián ha recordat que no es treballa amb números precisos perquè la migració és clandestina.
Jara Henar d’Alianza por la Solidaridad puntualitzava que ens trobem davant una “política hipòcrita”. I afegia: “La política migratòria europea és assassina”. Henar ha volgut preguntar-se quin paper prendrà el Govern espanyol davant el Pacte europeu de migració i refugi, en espera des de l’any 2020, i ha emplaçat les autoritats a fer-se responsables sobre el seu paper en les causes profundes de la migració.
Des de Mujeres Pa’lante, Sylvia Tejada concloïa que “els aeroports funcionen com a fronteres invisibles” i que no estar regularitzada és “viure amb una por constant dins de l’economia submergida”. Ha posat èmfasi en els CIEs com a llocs on es produeixen fortes vulneracions dels drets de les dones migrades.
Finalment, des de WIDE+, Nurhidayah Hassan ha emfatitzat el valor de construir comunitat mitjançant “la creació d’espais segurs, la simplificació de l’accés a recursos per a entitats de base i el suport mutu entre dones migrades”. Ella ha destacat la importància dels “grups de parells” i com les organitzacions polítiques i socials de dones migrades poden augmentar i millorar de manera significativa les seves experiències de salut mental.
Propostes feministes des de Catalunya
L’equip d’Almena Feminista, amb Maritza Sore i Amanda Alexanian, ha recuperat l’eina ‘Acollides Feministes – Transformem Juntes’ per a reflexionar sobre el que són les acollides feministes i integrals. “Una acollida feminista és brindar acompanyament integral i fer dels Serveis de Primera Acollida espais segurs, d’escolta activa, des d’una mirada que no sigui assistencialista ni enjuiciadora”.
Des d’Almena, també s’ha posat èmfasi en la potència transformadora que ofereixen les acollides feministes i en la importància de canviar les lògiques dominants i transformar els imaginaris patriarcals, assistencialistes, colonialistes i racistes sobre les dones que venen de territoris no occidentals.
El projecte ‘Acollides Feministes – Transformem juntes’ compta amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Hem rebut el suport de Diàlegs de Dona, Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET), IACTA – Cooperativa d’Advocades, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), Atzavara Arrels, Càritas, ABD/Programa Nausicaa, Ajuntament de Sabadell, Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Consell Comarcal de l’Anoia i Consell Comarcal d’Osona.